Wat doen wij?

Wat doen wij als Stichting Supervrouw?

Iris merkte tijdens haar ziek-zijn als alleenstaande moeder dat hulp vanuit de gemeente vaak ingewikkeld en moeizaam was. In het oerwoud van aanvragen moest je vaak lang volhouden om hulp te ontvangen en blijven zoeken. Vooral als je in het behandeltraject zit, haak je snel af. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) biedt ondersteuning aan mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Toch valt lang niet alles onder deze wet. Dit werd duidelijk toen Iris na haar borstoperatie niet mocht autorijden, en dus niet haar dochter naar school verderop kon brengen. Telkens werd ze van het kastje naar de muur gestuurd. “Dan maar een taxi regelen”, dacht ze. Een enkeltje komt neer op zo’n €30. De totale kosten voor twee weken aan taxiritten bedragen dan al gauw €600! Vanuit school deden ze een handreiking en werd aan een ander gezin om hulp gevraagd. Gelukkig liep alles met een sisser af, maar als het andere gezin geen mogelijkheden had gezien, was een taxi de enige oplossing geweest. Dit voorbeeld omschrijft slechts één praktisch probleem van velen.

Schoonmaak thuis

Een van de onderdelen die wel in de Wmo valt, is hulp in de huishouding. Natuurlijk ontzettend fijn als je door een behandeltraject gaat. Helaas is het vaak wel zo dat het hele gezin mee moet helpen, naast een drukke baan, school etc. Stel je ook voor dat tijdens het hele gebeuren één van je kinderen net voor zijn eindexamens zit?! Daarom vindt er in de meeste gevallen een aftrek van uren plaats, voordat de uiteindelijke uren worden toegewezen. Zelfs het maximale aantal uren is marginaal met wat er aan huishoudelijke taken moet worden gedaan.

Oppas, huisdieren e.d.

Als je ziek bent en een behandeltraject doorloopt, heb je wellicht ook kinderen of huisdieren waarvoor gezorgd moet worden. Gelukkig hebben de meesten onder ons lieve vrienden en familieleden met zeeën van tijd, die hopelijk dichtbij genoeg wonen zodat jij ze te allen tijde kunt bellen en zij direct voor je klaarstaan. Vaak is dat in het begin zo, maar ook zij hebben een eigen leven, een baan en een eigen gezin. Dan ineens steekt een bijwerking de kop op en moeten er medicijnen gehaald worden. Voor de twintigste keer bel je iemand op in de hoop je dat diegene wat tijd overheeft.

Waar blijf je zelf?

Helemaal als laatste in de rij kom je zelf. De kapper is hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig, omdat je geen haar meer hebt. Scheelt dat in ieder geval in de financiën. Daarvoor in de plaats is wel een haarwerk, of een mutsje mogelijk. Dan is er jouw eigen bijdrage voor de Wmo, extra medicijnen die niet onder jouw verzekering vallen, en misschien haal je af en toe iets bij de reformwinkel als lapmiddeltje tegen de bijwerkingen. Mogelijkerwijs heb je tevens fysiotherapie nodig. Ook daar zijn de behandelingen beperkt, omdat je je geen torenhoge ziektekostenverzekering kon veroorloven. Om maar te zwijgen over de kosten van een mondhygiëniste als blijkt dat je tanden worden aangetast door de chemotherapie. Na de al ingrijpende operatie, heb je ook speciale beha’s nodig of behoefte aan oedeemtherapie. Voor de wondjes of ontstekingen aan je voeten zou een pedicure maar al te fijn zijn, zij het dat dit niet 100% onder je dekking valt. Hoewel alle bijkomende onvergoede kosten tijdens een behandeltraject per persoon verschillend zijn, weten we inmiddels uit ervaring dat elke patiënt geconfronteerd wordt met deze extra kosten.

Heb jij kosten die je eigenlijk niet kunt betalen?

Stichting Supervrouw wil graag aan deze vrouwen hulp bieden. Wij richten ons met name op de doelgroep die op deze vlakken buiten de boot valt en het dus niet zelf kan opvangen. Hieronder volgt een overzicht van kosten waar je een aanvraag voor kunt indienen.

 • Taxivervoer die buiten de ziektekostenverzekering valt (Let op: hierbij is de patiënt zelf wel verzekerd maar de kinderen bijvoorbeeld niet)
 • Oppaskosten
 • Hulp in de huishouding
 • Fysiotherapie
 • Oedeemtherapie
 • Mondhygiëniste
 • Pedicure
 • Extra applicaties zoals mutsjes of beha’s

Val jij in de omschreven doelgroep? Dan kun je hiervoor bij ons in aanmerking komen. Vul hieronder je naam, adres en woonplaats in. Vergeet niet te melden om wat voor soort kosten het gaat en waarom deze kosten lastig zijn om zelf voor te betalen. Dan nemen wij jouw aanvraag in behandeling.

  Voor iemand anders aanvragen?

  Ken je iemand met borstkanker of een lotgenoot die helemaal op haar tandvlees loopt en wellicht een weldadige schoonheidsbehandeling verdient? Dan kun jij hiervoor bij ons een verzoek indienen. Geef via het formulier aan wie dit is, wat ze precies heeft en motiveer het met een reden.