Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen

Borstkanker treft niet alleen vrouwen maar ook mannen

In 2019 kregen 17.114 vrouwen en 114 mannen in Nederland borstkanker (bron: Nederlandse kankerregistratie). Er is eigenlijk niet zoveel bekend over borstkanker bij mannen. Pas wanneer je er zelf mee te maken krijgt en je bijvoorbeeld een erfelijke belasting hebt komt naar voren dat ook mannen deze ziekte kunnen krijgen. Een vrouw die belast is met het BRCA gen kan deze mutatie doorgeven aan zowel zoon als dochter. Maar dat hoeft niet de specifieke reden te zijn. Mannen kunnen net als vrouw borstkanker krijgen en meestal is deze dan hormoon gevoelig. Bij een klein percentage (4%) is er sprake van HER2+ en geen enkele man krijgt een triple negatieve borstkanker. Mannen ondergaan eigenlijk dezelfde behandelingen als vrouwen afhankelijk van het type borstkanker. Dat kan chemo, immuno, hormoontherapie, bestraling maar ook een borstamputatie zijn.

Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?

Omdat borstkanker bij vrouwen veel voorkomt (1 op 7) is het een bekend gegeven ondanks dat er nog niet zoveel awareness is. Maar over borstkanker bij mannen is nog maar heel weinig bekend en daardoor geen enkele awareness. Dat kan zorgen voor een schaamtegevoel. Bovendien zijn er bij vrouwen reconstructies mogelijk. Niet elke vrouw wil dat maar wil ze het wel dan zijn er veel mogelijkheden. Voor mannen is dat een ander verhaal. Een borstamputatie zorgt voor een litteken en de tepel is weg. Het geeft een verminking voor het leven die niet op dezelfde manier gereconstrueerd wordt als bij een vrouw. Daarnaast brengt het behandeltraject ook restklachten met zich mee net als bij vrouwen. Vrouwen hebben er moeite mee om dit te tonen, ‘je bent immers toch genezen?’ Maar mannen worstelen net zo goed met deze uitdaging. Maar omdat borstkanker onder mannen weinig voorkomt is er snel onbegrip of schamen mannen zich hiervoor.

Interview met Kevin

Stichting Supervrouw mocht Kevin interviewen. Deze man heeft in 2019 diagnose borstkanker gekregen en in 2020 het traject afgerond. Lees hier meer over zijn verhaal.

Iris had HER2+

Iris Lemeare heeft het hele behandeltraject doorlopen en schreef over al haar ervaringen, behandelingen en uitdagingen. Juist omdat zij nergens met haar vragen terecht kon maar wel de antwoorden en oplossingen ging zoeken is dit voor haar een inspiratiebron geweest die informatie te gaan delen. Zo kwam Stichting Supervrouw tot stand. Ze schreef er ook een boek over. Wellicht vind jij het fijn om te lezen over middeltjes die je op de been houden tijdens chemo? Of wil je juist lezen hoe een stereotactisch biopt gaat. Of gewoon hoe Iris het leven van alledag combineerde met het behandeltraject? Je kunt het boek hier bestellen.

Maar je kunt ook terecht bij Stichting Supervrouw als je vragen hebt over de nazorg. Want het behandeltraject is het begin, als je eenmaal klaar bent kom je in de volgende fase. Schroom niet om ons te bellen. We helpen je graag.